Biografie

 

Over mij 

Ik ben als Steenbok op zaterdag 16 januari 1971 geboren in het ton praat walhalla, Helmond met het mooiste kletstournooi van Nederland hetKeiebijters kletstournooi.

Ik ben in sept 1999 getrouwd met Heidi Schrama-Sandstrom die 16 jaar in Bosten (USA) heeft gewoond. Zij is vaak mijn chauffeuse en mijn grote steun en toeverlaat, zonder haar zou het tonpraten nooit zijn gelukt. We hebben een zoon Maikel geboren in 2005.

Het eerste begin

Ik ben in 2017 begonnen als tonprater met hulp van een paar bekende tonpraaters die mij op weg hebben geholpen met tips en adviezen. Mijn teksten schrijf ik zelf en ik begin meestal alweer direct na carnaval met het bedenken van het typetje dat ik wil gaan spelen.

Dan begint het fenomeen tekst schrijven, echt een kunst en lastige klus maar met veel geduld en vrije tijd kom je een heel eind.

Ik ben bloemist van beroep maar door een snijbloemen allergie ben ik helaas moeten stoppen. Nou ben ik werkzaam in de zorg als gastheer op de spoedeisende hulp en als patiënten begeleider in het st Anna ziekenhuis in Geldrop. 

Geen verassing

Dat ik met ton praten ben begonnen zal voor veel mensen die mij goed kennen geen verassing zijn. Vanaf mijn geboorte ben ik al een grapjas en stond ik al graag in het middelpunt van de belangstelling. Ik praat heel makkelijk en ik heb op menig feestje de mensen al vaak laten lachen als ik weer ergens een leuke grap of mop had gehoord. Of ik vertelde op mijn eigen hilarische manier over belevenissen die ik of anderen hadden meegemaakt. Vooral de verhalen van vroeger als kind en tijdens mijn pubertijd waren vaak de garantie voor een lekker potje lachen op een feestje.

Maar om een goede ton prater te worden is meer nodig. Dat heb ik inmiddels ondervonden, je moet stalen zenuwen hebben, tegen kritiek kunnen als het niet loopt, veel geduld hebben want ( je bent meestal niet binnen jaar een goede tonprater) en je moet een hoge dosis doorzettings vermogen bezitten.

Gelukkig bezit ik de goede eigenschap om er alles aan te doen om mijn doel te bereiken. En opgeven komt in mijn woordenboek niet voor.

Maar ik heb het er graag voor over want tonpraten is een prachtige hobby waar wij als tonpraters zelf, en heel veel bezoekers erg veel plezier aan beleven.

Ik hoop dat ik u ergens een keer mag begroeten tijdens een van mijn optredens.

Groeten Dolf Schrama.